NS uitspraken
Inhoud | Uitspraken | Anekdotes | Verhalen | Moppen

Omroephumor in de trein

Bagage

Dit is een overzicht van daadwerkelijke uitspraken van conducteurs, machinisten en omroepers bij de NS. Ik heb de uitspraken gekregen van mensen die in de trein zaten, of degenen die ze zelf omgeroepen hebben. Nieuwe uitspraken zijn hartelijk welkom.

Er worden redelijk wat NS-termen gebruikt. Als je weet dat een HC een (hoofd)conducteur is en een meester of mcn een machinist kom je al ver. Voor de rest worden voor een aantal plaatsnamen de telegraafverkortingen gebruikt (b.v. Ut voor Utrecht Centraal en Amf voor Amersfoort).

Inhoud

De uitspraken zijn uitgesplitst in de volgende onderwerpen:

 1. Communicatie conducteur met meester
 2. Passagierende Machinisten
 3. Controle
 4. Vertraging
 5. Calamiteiten
 6. Rail Tender
 7. Vertrek
 8. Volgende station
 9. Plaatsen
 10. Overstappen
 11. Eindpunt
 12. Bagage
 13. Stationsomroep
 14. Diversen
 15. Rijmen
 16. Taalgrappen
 17. Buitenland

Daarnaast zijn er nog Anekdotes, Verhalen en Moppen te lezen.

Bagage

"Dames en heren, denkt u bij het verlaten van de trein alleen aan uw eigen bagage!"

Trein Utrecht-Leiden: op het eindpunt te Leiden CS meldt de conducteur "Denkt u allen om het ABC'tje?", "voor passagiers onder u die dit niet weten: Afstapje, Bagage en de Conducteur!"

"Dames en heren, wij naderen station Tiel. Dit station is het eindpunt van deze trein. Denk bij het verlaten van de trein aan uw bagage ...
... en uw schoonmoeder."

Bij eindstation: "... en denkt u vooral aan uw tassen, koffers, paraplu's, boeken, kinderen, vriendinnen, en alle andere vormen van handbagage"

"Dames en heren, we naderen nu station Amsterdam centraal. Denkt u niet alleen aan uw bagage, maar neemt u het ook mee."

"Dames en Heren, vergeet u bij het uitstappen niet uw bagage, koffers, paraplu's en bloemen. Hoewel; de bloemen mag u ook wel laten liggen. Die vind ik thuis wel leuk staan."

"Station Hilversum. Eindpunt van deze rit. U wordt dan ook allen vriendelijk verzocht uit te stappen met medenemen van uw reisgenoten en privé-artikelen".

"... eindpunt van deze trein. Denkt u bij het uitstappen even aan uw bagage, aangezien het omgekeerde zelden voorkomt".

"Denkt u bij het verlaten van de trein om uw persoonlijkheden".

Eindpunt Amsterdam CS: "goedemiddag, we naderen Amsterdam CS, wilt u bij het verlaten van de trein alstublieft uw eigen vrouw meenemen?"
N.B.: Iemand maakte mij er op attent dat het wellicht niet zo subtiel is dat deze grap in deze categorie in ondergebracht, in plaats van bij eindstation.

Vorige week in wederom de trein naar Utrecht CS, terwijl het buiten hard regende: "Dames en heren, stations Utrecht Centraal. Denk bij het verlaten van de trein aan uw persoonlijk eigendommen en met name om uw paraplu's. Het bureau Gevonden Voorwerpen heeft namelijk al te veel van die dingen in voorraad!

"Goedemiddag dames en heren, jongens en meisjes, opa's en oma's, neefjes en nichtjes, ooms en tantes, vaders en moeders, broertjes en zusjes, schoonvaders en schoonmoeders, achterkleinzonen en achterkleindochters, wij naderen de stad Grrrrrrrrroningen. Denkt u bij het verlaten van de trein om uw jas, paraplu en hoed, anders ligt-ie straks bij het verloren goed. Station Grrrrrrrroningen."

Bart Wessels sprak de week voor kerst op Leiden centraal: "Dames en heren, we naderen thans Leiden Centraal station. Denkt u bij het verlaten van de trein aan uw kerstpakketten."

Bij aankomst in Groningen werd omgeroepen dit is 't eindpunt van dizze trein, vergeet niet uw tassn en jassn (dat was vast ook een Grunninger).

"Dames en heren het eind punt Amsterdam CS vergeet uw bagage niet want wij hebben genoeg van u."

In de sneltrein van Amersfoort naar Utrecht: "Goedemiddag dames en heren wij naderen station Utrecht denkt u bij het uitstappen niet alleen om uw bagage maar ook om elkaar."

"Dames en heren, wij naderen station Utrecht Lunetten. Doe uzelf een plezier en neem uw bagage mee."

"Dames en heren, wij naderen station Den Haag Centraal. Dit is het eindpunt van deze trein. Denk bij het uitstappen aan uw bagage, en vergeet vooral eventueel meegebrachte familieleden niet."

Bij aankomst in eindstation Zwolle werden zoals gewoonlijk alle passagiers vriendelijk verzocht de trein te verlaten gevolgd door: "Laat bij het verlaten van de trein gerust uw kerstpakket achter..."

Eindstation Leeuwarden: "Dames en heren, hier spreekt uw meester. Het volgende station is Leeuwarden en verder gaan we niet. Eruit dus, en vergeet niet uw jas, tas, paraplu of hoed, en dan komt het vanzelf allemaal goed!"

Gehoord in de trein van Schiphol naar Groningen: "Dames en Heren, we hopen over enkele ogenblikken het station Groningen binnen te rijden. De temperatuur bedraagt 18 graden en het is onbewolkt. U wordt allen verzocht om uit te stappen, denkt u om uw bagage en laat de krant maar achter!"

"Goedemorgen dames en heren over enkele ogenblikken Utercht centraal, vergeet bij het uitstappen niet uw bagage te laten liggen."

Andere pagina's

Zie ook de andere pagina's voor meer uitspraken, verhalen en moppen.

<- Uitspraken: Eindpunt | Uitspraken: Stationsomroep ->


Nieuwe uitspraken zijn welkom | door Freek Dijkstra.