NS uitspraken
Inhoud | Uitspraken | Anekdotes | Verhalen | Moppen

Omroephumor in de trein

Controle

Dit is een overzicht van daadwerkelijke uitspraken van conducteurs, machinisten en omroepers bij de NS. Ik heb de uitspraken gekregen van mensen die in de trein zaten, of degenen die ze zelf omgeroepen hebben. Nieuwe uitspraken zijn hartelijk welkom.

Er worden redelijk wat NS-termen gebruikt. Als je weet dat een HC een (hoofd)conducteur is en een meester of mcn een machinist kom je al ver. Voor de rest worden voor een aantal plaatsnamen de telegraafverkortingen gebruikt (b.v. Ut voor Utrecht Centraal en Amf voor Amersfoort).

Inhoud

De uitspraken zijn uitgesplitst in de volgende onderwerpen:

 1. Communicatie conducteur met meester
 2. Passagierende Machinisten
 3. Controle
 4. Vertraging
 5. Calamiteiten
 6. Rail Tender
 7. Vertrek
 8. Volgende station
 9. Plaatsen
 10. Overstappen
 11. Eindpunt
 12. Bagage
 13. Stationsomroep
 14. Diversen
 15. Rijmen
 16. Taalgrappen
 17. Buitenland

Daarnaast zijn er nog Anekdotes, Verhalen en Moppen te lezen.

Controle

"Willen de eigenaren van de fietsen die op het balkon staan zich naar hun fietsen begeven, dan kan ik de plaatsbewijzen controleren."
Na een minuut of vijf:
"Hier volgt een herhaling van de mededeling voor de eigenaren...."
Na nog eens vijf minuten:
"Wanneer de eigenaren van voornoemde fietsen zich niet nu bij mij melden, zijn de ventieltjes van hun fietsen bij de hoofdconducteur te verkrijgen!"

In de zomer van 1993 (het heeft wekenlang geregend) zat ik met mijn vriendin in de trein tussen Nijmegen en Utrecht. We lieten tijdens de controle onze kaartjes zien (3-dagen zomertour) maar de conducteur zei dat ze niet geldig waren. Het was immers geen zomer...

Trein van Amsterdam naar Beverwijk, conducteur komt binnen: "Goede middag dames en heren, heeft u allemaal een geldig plaatsbewijs?", (korte stilte), "Ja?, fijn zo, goedemiddag."

Twee conducteurs komen de coupe binnen: "Hier zijn de knippendales!!"

Februari 1994. Een groepje vriendinnen zit 's morgens zeer vroeg in de trein van Hoek van Holland naar Rotterdam. Een zeer wakkere (in tegenstelling tot de dames) conducteur bekijkt snel de getoonde OV-jaarkaarten en merkt op: "Gefeliciteerd, er zijn er volgende week ook nog 3 jarig!"
Karin Spanjersberg, een van die vriendinnen schreef dat het haar eindelijk duidelijk was waar conducteurs nu eigenlijk op letten.

Reiziger: "Hij is twaalf conducteur kan hij nog toe met een kinderkaartje of niet meer?"
HC: "Nee, mijnheer, ik zie duidelijk dat hij elf jaar is, ik zie dat heel vaak, jaren zijn ze elf en dan van de ene op de andere dag zestien."

Conducteur betreedt de 1e klas: "Dames en heren goedemorgen, uw geld of uw kaartje."

25 Oktober 1999, Den Haag - Amsterdam, bij vertrek, in een overvolle trein: "Om redenen die de machinist en conducteur ook niet weten, mist er vandaag een treinstel. Het is daarom nog drukker als normaal. Er vindt vandaag dan ook geen gebruikelijke plaatscontrole plaats. De conducteur zal zodadelijk zijn tang afgeven aan een reiziger, en het is dan de bedoeling dat die wordt doorgegeven tot hij de laatste reiziger bereikt. Bedankt."

Op het traject Rotterdam - Leiden in de stoptrein, riep de machinist om: "Omdat er elk spoor van de conducteur ontbreekt kan ik u zeggen dat u niet gecontroleerd zult worden, ik wil u mede adviseren lekker met z'n allen in de eerste klas te gaan zitten.

In de sneltrein Zutphen - Deventer om ongeveer 08:15 u. Komen er twee conducteurs de coupé binnen en zeggen: "Hallo Boppers, kaartjes alstublieft.".

Daan Nolen, schreef dat hij met mijn moeder en broer zat te roken in een niet-rook tussenstuk van een trein. Conducteur: "Heren en dame, weet u wel dat u hier alleen sigaretten mag roken met een rood kruis er door heen?"

De HC komt controleren in de sneltrein naar Zwolle, een nieuwe dubbeldekker (DD-IRM), vraagt een oude dame: "Wat is dat voor een gepiep dat ik steeds hoor?"
HC: "Dat is een man die hierboven op zijn doedelzak aan het spelen is"
De dame: "Wilt u dan aan hem vragen of hij wat zachter wil spelen?"

Toen de OV-studentenkaarten net uit waren, bekeken twee controleurs uitgebreid de kaarten waarbij ze die tegen het licht hielden, met steeds de opmerking: "Ja, een haantje" of "Ja, een visje". Toen een student vroeg waarom ze dat deden, vertelden de controleurs bloedserieus dat het watermerk voor jongetjes een haantje is en voor meisjes een visje. Alle studenten in die coupé zaten vervolgens minutenlang hun OV-kaarten tegen het licht te houden op zoek naar de haantjes en de visjes.

Een andere leuke opmerking van controleurs met een controlepen bij OV-studentenkaarten. De controlepen geeft een piep zodra de streepjescode gelezen is, waarop de controleur zegt: 'Oh jee, een onvoldoende voor het laatste tentamen!'

's Maandags rond twaalf uur in de sneltrein de volgende uitspraak van de ene conducteur tegen de andere: "Kijk al die studenten nou. Eerst het hele weekend de kast leeg vreten bij moeder, op maandagochtend flink uitslapen, en vervolgens tegen twaalven toch maar eens naar college gaan."
Natuurlijk reageerde daar een van de studenten verdedigend op. Eenmaal buiten de trein zei deze conducteur tegen de andere: "Er is er altijd wel eentje die hapt.".

Bij controle in de stoptrein naar Baarn, liet een mevrouw liet een kaartje met korting zien. Toen de conducteur naar haar voordeelurenkaart vroeg, zei de mevrouw: "O, moet ik die ook laten zien?", waarop de conducteur antwoordde: "Ja mevrouw, bij de NS moet je alles laten zien wat je in huis hebt."

HC Jan Mondria vindt het leuk om verwarring te stichten door 's zomers tegen mensen met een wandelkaart (combikaart) in de trein te zeggen "Goh mevrouw meneer u mag eigenlijk helemaal niet in de trein zitten want u heeft een wandelkaart en die is niet geldig in de trein want u zult toch echt moeten lopen want daar is die kaart voor."

HC komt langs, in een drukke trein, om kaartjes te controleren. In plaats van te stempelen zit hij met een balpen een paraaf te krabbelen. Een vrouw vraag daarop "Is je knippertje stuk?", waarop het antwoord met een strak gezicht luidt: "Zit in de was"!
Even later hoorden we dat zijn fluitje niet in de was zit...

Maandag 13 december 1999 waren er stakingen op enkele plaatsen. Echter, in de stoptrein van Utrecht CS naar Zwolle riep de machinist om dat iedereen op moest passen omdat de conducteur wel werklust had.

"Hallo mensen welkom aan boord van mijn domein.
Iedereen die zich niet gedraagt wordt de tent uitgerost, denk daarom.
Houd uw kaartjes klaar want mijn versnipperaar wacht niet.
Gij zijt gegroet. Prlep."

Bij een controle hield een student z'n OV op de kop. HC: "Draai je kaart even om, anders val je van de foto."

In een overvolle trein richting Amsterdam CS met 45 minuten vertraging door een personeelsstaking loopt een conducteur een coupé in, waarop een passagier antwoord: "Sorry, maar het is hier zo vol, dat ik met mijn hand tussen de deur vast zit. U zult even moeten wachten tot ik bij mijn portemonnee kan komen."

Een paar jaar geleden viel Kerst op woensdag en donderdag. Op vrijdag ochtend waren er slechts enkelen die mochten gaan werken. Zo ook een reiziger die zoals gewoonlijk de trein om 7:15 vanuit Sittard richting Eindhoven nam. Ze zat daar moederziel alleen in een rijtuig van de eerste klasse. Totdat plotseling met veel lawaai een conductrice de tussendeur opensmeet en keihard "Volluuuk" door de coupé riep. Ze zag de reiziger, verschoot van kleur, zei "Sorry mevrouw" en verdween schichtelijk als een gebeten hond.

Een reiziger, Robert Kissen, zit met m'n vriendin in de IC naar Ehv, en laat de conducteur zijn OV zien met het commentaar: "Zij (m'n vriendin) reist met me mee".
Zegt de conducteur: "Nou ja, dat kun je niet maken, gisteren was je nog met een ander meisje"
Robert liet weten dat als blikken konden doden, hij deze anekdote niet na had kunnen vertellen.

Voor de Hemtunnel bestond, was er tussen Zaandam en Amsterdam nog de halte Hembrug. HC roept om: "Meester, wilt u op de Hembrug even stoppen want wij hebben een reiziger zonder kaartje en die wil ik hier kwijt".

Conducteur komt de coupé binnen en roept: "Niet schieten, ik ben het, de conducteur!"

Reizigster met 65+ kaart en retourtje Barendrecht. Foto op identiteitsbewijs ligt los in het mapje. Conducteur: "Mevrouw deze kaart is niet goed.". Mevrouw vraagt angstig wat er niet goed aan is.
Conducteur legt haar uit dat de foto niet vast zit op haar identiteitsbewijs. "Mevrouw, als U in Barendrecht bent gaat U naar het loket."
"Ja conducteur."
"Mevrouw, U vraagt dan aan de lokettiste of ze een nietje door uw hoofd wil slaan en een stempel op uw gezicht laat zetten.". Reiziger totaal verbouwereerd.

Conducteur vraagt in de trein een vrouw om het kaartje van de hond. Vrouw antwoord: "De hond heeft geen kaartje, hij is pas drie jaar!"

Gehoord in de nieuwe dubbeldekkers met ook in de eerste klas twee zitplaatsen aan beide zijden. Een chique vrouw in de 1e klasse, nadat een aantal passagiers op vriendelijk verzoek van de conducteur in de 2e klasse een plaats gaat zoeken: "Ja conducteur, tegenwoordig in die nieuwe treinstallen is er ook geen verschil meer tussen de 1e en 2e klasse, daar betaal je dan 7000 gulden per jaar voor!". Zegt de conducteur: "Goh mevrouw, dat is toevallig, ik zie tegenwoordig ook helemaal geen verschil meer tussen mensen die 1e en die 2e klasse reizen!"

In de trein Utrecht - A'dam CS zat een man (zwartrijder) te eten. Het bleek een oude bekende van de conducteur te zijn.
Conducteur: "Eet smakelijk meneer, maar heeft u vandaag wel een kaartje?"
Man: "Nee!"
HC: "Oh, nee. Even iets geheel anders dan, heeft u misschien zin in een gezellig dineetje voor twee in mijn kantoortje? Lijkt me gezellig, u ziet er zo aardig uit."
En de man werd meegenomen naar het kantoortje van de conducteur

Leiden-Den Haag CS, de conducteur snelwandelend door de trein: "Goedemiddag u vervoersbewijs a.u.b." Zonder naar de kaartjes te kijken. "Ja, oke, prima, ja ik zie het al u rijdt zwart! Ja hoor gezien, geweldig, kinderkorting, prima, etc etc."
En dan klagen over stress?!?

Eerste Kerstdag 1999 van Haarlem naar Zandvoort. Conducteur komt coupé binnen en vraagt: "Goedemiddag, heeft er iemand een flesje wijn voor de machinist en mij?"
Korte stilte. Gegiechel.
"Niet? Dan knip ik lekker ook geen kaartjes!"

Andere pagina's

Zie ook de andere pagina's voor meer uitspraken, verhalen en moppen.

<- Uitspraken: Passagierende Machinisten | Uitspraken: Vertraging ->


Nieuwe uitspraken zijn welkom | door Freek Dijkstra.