NS uitspraken
Inhoud | Uitspraken | Anekdotes | Verhalen | Moppen

Omroephumor in de trein

Eindpunt

Dit is een overzicht van daadwerkelijke uitspraken van conducteurs, machinisten en omroepers bij de NS. Ik heb de uitspraken gekregen van mensen die in de trein zaten, of degenen die ze zelf omgeroepen hebben. Nieuwe uitspraken zijn hartelijk welkom.

Er worden redelijk wat NS-termen gebruikt. Als je weet dat een HC een (hoofd)conducteur is en een meester of mcn een machinist kom je al ver. Voor de rest worden voor een aantal plaatsnamen de telegraafverkortingen gebruikt (b.v. Ut voor Utrecht Centraal en Amf voor Amersfoort).

Inhoud

De uitspraken zijn uitgesplitst in de volgende onderwerpen:

 1. Communicatie conducteur met meester
 2. Passagierende Machinisten
 3. Controle
 4. Vertraging
 5. Calamiteiten
 6. Rail Tender
 7. Vertrek
 8. Volgende station
 9. Plaatsen
 10. Overstappen
 11. Eindpunt
 12. Bagage
 13. Stationsomroep
 14. Diversen
 15. Rijmen
 16. Taalgrappen
 17. Buitenland

Daarnaast zijn er nog Anekdotes, Verhalen en Moppen te lezen.

Eindpunt

"Dames en Heren, Jongens en Meisjes, Kleuters en peuters: Op de achtergrond hoort u de conductrice zingen. Wij naderen Amsterdam CS. U wordt verzocht hier uit te stappen, dan wel over te stappen, dan wel de conductrice te feliciteren omdat ze vandaag één jaar met haar vriend samen woont".

Vlak na de rellen rond de kroning van Beatrix, bij het eindpunt van de rit: "Dames en heren, jongens en meisjes, dit is Amsterdam, dit is het einde.

"Dames en heren, dit is het eindpunt van deze trein, kijk uw buurman of buurvrouw maar eens een keer goed aan, u ziet elkaar waarschijnlijk nooit meer"

Een paar jaar geleden in de stoptrein van Utrecht naar Leiden vlak voor Leiden: "Over enkele ogenblikken houdt het spoor op, gelukkig ligt hier station Leiden, dit is dan ook het eindpunt van deze trein."

In de stoptrein van Leiden naar Den Haag CS. Voor het inrijdsein van Den Haag CS en na geïnformeerd te hebben over het rode sein: "Dames en Heren, wij staan momenteel voor 's werelds grootste sjoelbak. De scheidsrechter is de punten aan het tellen en zodra hij ons vakje heeft gehad zullen wij aankomen te Den Haag CS".

En bij het naderen van Den Haag CS (de sjoelbak dus): "Den Haag centraal: Vandaag hebben we 11 punten gehaald." (spoor 11).

Van een Haagse HC bij aankomst te Den Haag CS: "Dames en heren, Jongens en meisjes, honden en katten... " (stilte) "... Het volgende station is station Den Haag Centraal. ... " (weer stilte) "... Aangezien we, als we verder rijden we de loketten zouden binnen rijden is dit het eindpunt van deze trein. Ik hoop dat u heeft genoten van onze gastvrijheid en denk bij het verlaten van deze en een eventuele volgende trein vooral aan uw persoonlijke bagage. Het volgende station is Den Haag Centraal".

In stoptrein Enschede-Zwolle, bij aankomst in Zwolle: "Dames en Heren, dankzij de intense inspanningen van onze Conducteur, hebben wij het voorrecht om over enkele minuten het station Zwolle binnen te mogen rijden."

"Dames en heren, wij rijden nu station Utrecht binnen. De meester wordt bedankt. Deze kanjer heeft er voor gezorgd dat wij op tijd in Utrecht zijn aangekomen. Meester, een goede dienst verder. Dames en heren, een prettige avond verder".

"Dames en heren, wij naderen Utrecht CS. Deze trein kan en zal niet verder rijden. U wordt allen dan ook vriendelijk verzocht uit te stappen. En denkt u bij het verlaten van de trein: 'De trein is zo gek nog niet'".

Dames en heren, goedemorgen, het volgende station dat wij mogen binnen rijden is Zwolle en dat is voor deze trein helaas het eindpunt. Bij aankomst in Zwolle wordt u allen vriendelijk verzocht vriendelijk uit te stappen. Dit doet u door een glimlach op uw gezicht te zetten, en wilt u dan ook zo vriendelijk zijn uw bagage mee te nemen?"

"Eindpunt van deze trein. U wordt allen verzocht vriendelijk uit te stappen".

Net voordat de Intercity van Groningen naar Schiphol binnenreed, riep de conducteur ongeveer het volgende bericht:
"On behalf of our captain and the crew, we thank you for flying Dutch Railways and wish you a pleasant journey."
Zeker vroeger voor KLM gewerkt...

Tijdens het wachten op binnenkomst: "Dames en heren, het is nog even een minuutje wachten op de sleutel van de stad."

Nico Bartels: Ik heb wel eens bij wijze van grapje het volgende omgeroepen in een strandtrein naar Zandvoort: "Dames en heren, jongens en meisjes, het volgende station is Zandvoort aan Zee. Ik hoop voor u dat het eb is, want anders is het strand waarschijnlijk al vol. Station Zandvoort aan Zee. Eindbestemming."
Er was daadwerkelijk iemand heel boos op mij, omdat ie dan voor niets richting strand was gekomen. En ik verbaasde mij over het humeur van iemand die lekker een dagje naar zee ging.

En een keer bij het naderen van Den Haag CS: "Dames en heren, wij naderen nu Den Haag Centraal Station, het eindpunt van deze trein. Wij verzoeken u allen uit- of over te stappen. Ik zou graag nog met u verder gaan, ik vond het erg gezellig, maar helaas houdt het spoor hier op."

Vlak voordat de boemel van Leiden naar Utrecht daar eindelijk aankomt: "We naderen het eindpunt van deze reis. Het weer in Utrecht stelt niet veel voor, zoals u ziet. Ook namens de machinist wens ik u nog een prettige dag en we hopen dat u de volgende keer weer met de NS reist."

In de stoptrein van Nijmegen - Arnhem werd toen we aankwamen in Arnhem omgeroepen: "Dames en Heren, we naderen station Arnhem, voor de liefhebbers vertrekt deze trein zo weer naar Nijmegen."

Gehoord op een zomerse avond: "Dames en heren, we naderen Leuven, eindstation van deze trein. Het personeel van de NMBS wenst u een zwoele nacht met veel jeuk en een te korte arm."

Conducteur bij aankomst Den Haag CS: "Over enkele ogenblikken naderen wij station Den Haag CS, dit is het eindpunt van deze trein. U wordt vriendelijk verzocht allen de trein bij voorkeur via de deuren te verlaten."

Jans Goede: Een paar jaar geleden in de trein van Bilthoven naar Baarn, mochten twee van mijn vriendinnen het machinistenhokje zitten voorin de trein. Ze wisten dat een vriend van ons, Mendel, ook in de trein zat. Toen ze mochten omroepen van de machinist dat de trein station Baarn naderde, riepen ze om: "Dames en heren, station Baarn, eindpunt van deze trein. Wij verzoeken u allen om hier uit te stappen. Jij ook Mendel! Dames en heren, station Baarn, eindpunt van deze trein."

's Avonds zat ik in de trein van Groningen naar Leeuwarden toen we opeens een doffe dreun hoorden aan de voorkant van de trein. Vlak daarna schalde door de intercom: "Dames en heren, zodadelijk op station Leeuwarden, gratis shoarma, beschikbaar gesteld door de NS."

Op de dag van het concert van de Rolling Stones op het malieveld in Den Haag na vertrek uit Voorburg richting Den Haag grijpt de ATB in nadat de machinist te snel is vertrokken:
"Dames en heren, de machinist heeft zojuist de remmen even getest. U moet weten dat het volgende station het eindpunt is van deze trein en de sporen daar ook ophouden. Voor eventuele Stones fans wil de machinist echter best proberen extra vaart te maken en door te rijden naar het Malieveld waar u dan zeker een plaatsje heeft vóór aan het podium ..."

HC: "Dames en heren de machinist heeft een mededeling voor u."
Mcn: "Den Haag CS. Eindpunt."

In de trein van Gorinchem - Dordrecht: "Dames en heren over 400 meter houd het spoor voor ons op, maar gelukkig is daar station Dordrecht."

"En nu Dames en Heren station Zandvoort, en verder gaan we niet."

"Een goeie middag dames, heren, ooms, tantes, neven, nichten, vriendjes, vriendinnetjes, vaders, moeders, kinderen, broers, zussen, opa's en omas, dit is station Enschede. Hierna houdt deze trein op te bestaan."

Bij het binnenrijden van de laatste trein op station Lelystad: "Dames en heren u wordt allen vriendelijk verzocht uit te stappen. Deze trein gaat door naar het rangeerterrein en alle slaapplaatsen zijn al vergeven."

Een hete juli dag van 1999. De trein van Amsterdam naar Zandvoort. Bij het naderen van station Zandvoort aan Zee wordt er omgeroepen: "Dames en Heren, trek allemaal jullie zwembroekjes maar aan, het is heerlijk warm vandaag en het volgend station is Zandvoort aan Zee!"

In de intercity naar Groningen wordt na Haren omgeroepen: "Over enkele ogenblikken naderen wij station Groningen. In Groningen houdt de bovenleiding op en kunnen wij dus niet verder. U wordt dan ook vriendelijk verzocht in Groningen uit of over te stappen."

Omroep in sneltrein naar Nijmegen (vlak voor station): "Dames en Heren, het was weer erg gezellig. Helaas wil ik jullie toch vragen om de trein dadelijk te verlaten. Denkt u bij het verlaten van deze trein aan uw bagage en het afstapje."

De sneltrein naar Amsterdam en Schiphol, vlak voor Amsterdam CS: "We naderen station Amsterdam Centraal. Deze zal trein na een korte stop verder zal gaan naar Amsterdam Cen... euh..."

"Dames en Heren we naderen het eindstation Den Haag centraal. Namens het voltallige personeel van de NS wensen wij u een prettige dag en excuseren ons voor het feit dat deze trein op tijd aan komt hopende niet te veel uw agenda hiermee door de war te hebben gemaakt. Denk bij het verlaten van de trein aan uw eigendommen want wij hebben er niets aan.

Na Den Helder zal deze trein verder gaan als stoptrein.

Gehoord in de stoptrein Ede - Utrecht: "Deze machinist in zijn rooie kloffie gaat nu aan de koffie."

De trein van Amersfoort naar Utrecht CS reed niet, dus moesten de meeste passagiers via Hilversum reizen. Hardstikke druk dus, en op Hilversum overstappen in een overvol stoptreintje naar Utrecht CS. Aangekomen in Utrecht kwam de opmerking over de intercom: "Dames en heren, dit is Utrecht CS, eindpunt van deze trein. U hoeft hier niet uit te stappen, u valt vanzelf wel naar buiten."

"Eindstation Zwolle. Allemaal oprotten, anders trap ik je eruit!"

Een paar jaar geleden liep de stoptrein uit Tiel voor de inrijder van Utrecht CS. Alle sporen waren bezet waarop J. Koster, de HC, omriep: "Dames en heren, wegens overbetreining van station Utrecht zullen wij even moeten wachten tot er plek voor ons is."
Een paar weken later hing in Maastricht op een infobord in de personeelsruimte een krantenknipsel uit het Limburgs Dagblad met een inzending van een reiziger waarin deze vermelde dat hij enige tijd geleden in de trein uit Tiel voor Utrecht moest wachten wegens overbetreining van het station.

Loek Janssen is, net als zijn beide ouders HC bij de NS. Vandaar dat zijn zus, die regelmatig met de trein van Nijmegen naar Kerkrade reist voor haar studie voor vroedvrouw, een rugtas bij zich had die het rijdend personeel in 1999 als kerstpakket heeft gehad.
In de buffel tussen Roermond en Nijmegen, vlak voor Nijmegen word er omgeroepen: "Dit is het eindstation van deze trein, u word allen verzocht uit of over te stappen. Vergeet bij het verlaten van de trein uw bagage niet. En o ja, wilt dat meisje met de blonde haren, zwarte jas en spoor-kerstpakkettas vanavond met me uit eten?"

"We komen zo aan in Zwolle en hier moet u er allemaal uit. Helaas voor u, het regent buiten."

Intercity Amsterdam-Eindhoven: "Over enkele ogenblikken station eindpunt, Eindhoven van deze trein."

"Goedemiddag Dames en heren, we komen zo aan op Station Rotterdam Centraal. Willen de passagiers die links zitten blijven zitten en wil rechts uitstappen? Dank u voor uw Medewerking!"

Op het moment dat precies de laatste twee passagier van de intercity Enschede - Amsterdam de trein verlaten, wordt er plots nog omgeroepen: "Dames en heren, jongens en miesjes, dit is Amsterdam Centraal, gelieve uit te stappen. We hopen dat u een prettige reis heeft gehad."
Een beetje aan de late kant!

's-Zondags na het jaarlijkse Oerolfestifal van 1997 rie` in de trein van Harli~gen naab Leeuwarden maakten een aantal beizigerc die kennelijk uit het Westen van het land kwamen opmerkingen over de grootte van de Friese stations. In Leeuwarden aangekomen riep de conducteur om: "Einde van uw reis door het Friese land met hier en daar een keukentrapje langs de kant."

Gehoord in de sneltrein van Zutphen naar Zwolle: "Dames en heren, wij naderen station Zwolle. U wordt verzocht hier uit te stappen want dit is het eindstation van deze trein. Als u niet uitstapt gaat u weer terug naar Roosendaal. En volgens mij is dat niet helemaal de bedoeling, Of wel?"

"Dames en Heren, Jongens en Meisjes. Thans naderen wij het Station Arnhem. Het is de bedoeling dat wij hier ook stoppen, om u de gelegenheid te geven om uit te stappen. Dit is verpicht aangezien Arnhem het eindpunt is van deze trein. Denkt u bij het verlaten van uw heerlijke zit- en of staplaats aan uw eigendommen enzo.
Herhaling: "..." (Weer precies hetzelfde ...)
Korte herhaling van het voorgaande (iedereen zucht en kreunt): "Arnhem, uitstappen!"

Bij aankomst in Vlissingen roept de conducteur om: "Station Vlissingen, en vandaag rijdt de trein niet verder." (Vlissingen is een eindstation aan het water).

In 1999 in de trein naar Hoek Van Holland (daar waar de ferry naar Engeland vertrekt) riep de conductrice om: "Damens en heren, dit is het eindpunt van deze trein. ik wens U een pretig weekeinde, en voor de mensen die naar Engeland gaan: ik hoop dat u uw zwembroek bij u heeft."
Daarna werdt hetzelfde bericht ook nog in het Engels en Duits omgeroepen.

Andere pagina's

Zie ook de andere pagina's voor meer uitspraken, verhalen en moppen.

<- Uitspraken: Overstappen | Uitspraken: Bagage ->


Nieuwe uitspraken zijn welkom | door Freek Dijkstra.