NS uitspraken
Inhoud | Uitspraken | Anekdotes | Verhalen | Moppen

Omroephumor in de trein

Plaatsen

Dit is een overzicht van daadwerkelijke uitspraken van conducteurs, machinisten en omroepers bij de NS. Ik heb de uitspraken gekregen van mensen die in de trein zaten, of degenen die ze zelf omgeroepen hebben. Nieuwe uitspraken zijn hartelijk welkom.

Er worden redelijk wat NS-termen gebruikt. Als je weet dat een HC een (hoofd)conducteur is en een meester of mcn een machinist kom je al ver. Voor de rest worden voor een aantal plaatsnamen de telegraafverkortingen gebruikt (b.v. Ut voor Utrecht Centraal en Amf voor Amersfoort).

Inhoud

De uitspraken zijn uitgesplitst in de volgende onderwerpen:

 1. Communicatie conducteur met meester
 2. Passagierende Machinisten
 3. Controle
 4. Vertraging
 5. Calamiteiten
 6. Rail Tender
 7. Vertrek
 8. Volgende station
 9. Plaatsen
 10. Overstappen
 11. Eindpunt
 12. Bagage
 13. Stationsomroep
 14. Diversen
 15. Rijmen
 16. Taalgrappen
 17. Buitenland

Daarnaast zijn er nog Anekdotes, Verhalen en Moppen te lezen.

Plaatsen

Tram in Amsterdam nadert halte Dam. Conducteur: "Goedemiddag dames en heren, de volgende halte inspireerde Johan Strauss zelfs tot het schrijven van de Radetzsky March. Als u 'm kent mag u natuurlijk meedoen." En toen zingend:"Dam da da dam da dam dam dam, dam da da dam da da dam dam dam dam dam dam, dam dam dam, daaaaam da da da dam dam dam." (stilte) "Da da dam da da dam da da dam dam dam ...". Elke keer leek het alsof hij zou stoppen, maar ging dan toch weer verder.

Bij het naderen van station Heemstede-Aerdenhout: "Wij naderen station Heemstede-Aerdenhout, voor alle studenten: als je goed je best doet kan je later voortaan hier uitstappen."

In de trein stoptrein Oldenzaal - Hengelo Oost - Hengelo (meer stops zijn er niet), in de tijd dat er nog een trein reed waar je deuren altijd open kon schuiven tijdens de rit. Bij het instappen in Oldenzaal, de conducteur: "Welkom dames en heren in de intercity naar Hengelo. Onderweg zullen we alleen stoppen op alle intercitystations." Even later, we naderen Hengelo Oost, de conducteur "En dan nu het enige station in Nederland met zes-en-twintig o's in de naam... Hengelooooooooooooooooooooooooost"

Bij het naderen van Eindhoven: "Rechts ziet u het PSV-stadion, de grootste Philips broodrooster van Nederland."

De trein nadert station Duiven. De conducteur kondigt dit als volgt aan: "Het volgende station is station Duiven, roekoe roekoe!"

In Bovenkarspel en Grootebroek heb je veel rotondes. Dus riep een collega wel eens om:
"Dames en heren, en nu station Bovenkarspel-Rotondebroek!"

Almere muziekwijk is niet om aan te zien, een saaie nieuwbouwwijk. Muzak is, zoals je wellicht weet, achtergrondmuziek, van die rommel, die Sky uitzendt of in vliegtuigen te horen is.
Dus roep ik wel eens om: "Station Almere-Muzakwijk"!

Purmerend, een oud stationnetje met slechts twee sporen. "Dames en heren: En nu Purmerend Centraal Station!"

Op een maandagmorgen in de intercity Assen - Groningen: "Goedemorgen dames en heren, ik heb voor u het volgende bericht: de Martinitoren is in zicht."

Bij het naderen van het station Hoofddorp:
"We naderen station Hoofddorp, het station waar muziek in zit."
"We naderen nu Dik Trom city." (Dik Trom komt uit Hoofddorp)

Gehoord in de trein Haarlem - Amsterdam: "Wij naderen stationnetje Amsterdammertje."

"Dames en heren, station en cafetaria Gramsbergen." (Het stationsgebouw in gramsbergen huisvest tegenwoordig een kroeg/cafetaria)

"Het volgende station is Driebergen-Zeist. Rechts Driebergen, links Zeist".

En uiteraard, bij het naderen van station Hollandse Rading: "Dames en heren, over enkele ogenblikken station Hollandse Haring"

Stoptrein van Ht naar Ehv, bij naderen Best: "Staaaation Bèèèèèèst.", waarbij de mcn zijn best deed hierbij een schaap te imiteren.

In Hengelo, Enschede en Borne is er al lange tijd onenigheid over de vorming van Twentestad. De conducteur/machinist liep in de stoptrein Enschede-Deventer vast op de zaken vooruit: "Twentestad, wijk Borne"

Vóórdat dat er sprake was van Twentestad, deed het omroepen van "Hengelo West" het ook altijd erg goed bij het binnen rijden van Borne...

Of bij het naderen van Hengelo omroepen: "Over enkele ogenblikken de hoofdstad van Twente, Station Hengelo... " Dan ná vertrek uit Hengelo richting Enschede omroepen : "Zo, dames en heren, de Hengeler Weend is er uit, nu gaan we gezellig met z'n allen naar de echte Twentse Hoofdstad, Station Enschede!" (Hengelo-ers en Enschede-ers mogen elkaar niet zo...)

Woensdag 10 september 1997, Hilversum Noord: "Station Endemol"

Bij het binnenrijden van het Station Amsterdam Zuid-WTC zie je heel duidelijk contouren van de nieuwbouw van het ABN-AMRO gebouw. Heel leuk is dan om te roepen: "Amsterdam Zuid - I-N-G!" (Het ING gebouw zit namelijk aan de overkant van de nieuwbouw ABN-AMRO)

RET-trambestuurder kondigt Woudestein (Erasmus Universiteit) aan: "Sesamstraat!"

Het moet in 1996 geweest zijn van Venlo naar Roermond, de conducteur en de machinist die samen een feestje bouwden: "Over enkele ogenblikken station Venlo Zuid... Plank City... station Tegelen".

Karen Wiersma: Februari 1999 reisde ik met de intercity van Zwolle naar Amsterdam Zuid-WTC. In Amersfoort kreeg ik een vraag van een medereiziger. Hij vroeg of hij de goede trein had voor station Autorai.
Toch leuk zo'n station wat om de twee weken van naam veranderd.

"We naderen het station Dieren. Dieren uitstappen; mensen blijven zitten."

Machinist roept om in de trein van Utrecht naar Den Haag: "Dames en heren wij naderen nu station Sweet Lake City. Reizigers voor Look Hill wordt geadviseerd door te reizen naar Den Haag CS."

Amsterdam RAI: "Bezoekers voor de sleurhuttenparade hier uitstappen."

In 1989 in de IC Utrecht - Enschedé (onderweg van het jubileumfestival van de NS naar huis) bij aankomst in Deventer: "..... Deze trein zal nog stoppen te Deventer Colmscheet, Holten, ...." Station Deventer Colmschate was toen pas geopend en moet natuurlijk op z'n Nederlands uitgesproken worden i.p.v. op z'n Engels.

In de stoptein van Deurne naar Helmond hoorde ik enkele jaren geleden de olgende uitspraak bij nadering van station Helmond-Brouwhuis: Dames en Heren over enkele minuten station Helmond Bavaria deze trein zal nog verder rijden naar Helmond, Helmond het boompje en heeft als eindstation Heineken.

Ergens in 1985, stoptrein van Roosendaal naar Vlissingen. Na het station Kruiningen-Yerseke achter ons te hebben gelaten, klinkt over de intercom: "Dames en heren, jongens en meisjes, het volgende station is Biezelle - Kappelinge." (NB.: het station heet Kapelle-Biezelinge.)

Bij aankomst station Zoetermeer: "Den Haag Bijlmer, station Den Haag Bijlmer"

Bijnaam voor een rondje op de zoetermeer lijn: Rondje getto.

"Goedemorgen, dames en heren, over enkele ogenblikken station Arkel, 'rustoord'".

"Het volgende station is manege Deurne."

"Jaren geleden gehoord in de stoptrein tussen Amsterdam CS en Rotterdam CS, via Gouda: "het volgende station is Capelle Schol met haar."

"Dames en heren, over enkele ogenblikken naderen wij station Maria ho-even, Wij zullen er niet stoppen."

Voor station Mariahoeve riep de conducteur/machinist met lage stem om: "Maria, Ho even! Maria, Ho even!"

Stoptrein Vlissingen-Roosendaal: "Dames en heren wij naderen stationnetje Arnemuiden. Herhaling Visstickcity!!! Mensen die verse vis willen hebben worden vriendelijk verzocht over te stappen op de eerste de beste vissersboot."

Mcn door boordomroep:
"oooooooooooooooooo dit is Ermelo"
"Station Amersfoort Broekhoest "
"Amersfoort Schothorst"
"Station Hard en rijk" (Harderwijk)
"Station Nunspleet"
"Station ik heb een harde" ('t Harde)

Tussen Almere Buiten en Lelystad: "Het volgende station is het Lelystad"

In Bussum heb je 2 stations: Bussum zuid en Naarden-Bussum. Mcn: "Dames en Heren, Naarden-Bussum-Zuid."

De stoptrein van Utrecht naar Leiden. Alle stations werden keurig aangekondigd totdat we bij Alphen kwamen. Daar zei de conducteur: "Dames en Heren, we naderen station Afval aan de Rijn." Eerst denk je dat je verkeerd verstaat, maar hij zei het toch echt.

In de trein tussen A'dam en Den Helder, bij nadering van Heerhugowaard, de mcn door de omroep: "Wij naderen station Heerhugowaard, alleen ik mag Hugo zeggen want ik ben zijn vriend."

Bij aankomst in Rotterdam: "Tokio"

Op de tram in Amsterdam: "Leidseplein, voor degenen die dorstig zijn."

In Amsterdam heb je vaak een conducteur (C) op de tram en een bestuurder (B), die maken nogal eens gein op lijn 6:
C: "Leidseplein: Overstappen voor lijn 1, 2, 5, 7, 10, en 11" (die had je toen nog)
B: "City-bioscoop Stadsschouwburg."
C: "Bus 170, 171, 172 ..."
B: "Hotel Americain ..."
C: "Theater Bellevue-Cinerama ..."
B: "ABN, Postbank ..."
C: "Heineken Hoek, Palladium, La Bastille ..."
Ik ben maar uitgestapt, dat was mijn halte.

Andere pagina's

Zie ook de andere pagina's voor meer uitspraken, verhalen en moppen.

<- Uitspraken: Volgende Station | Uitspraken: Overstappen ->


Nieuwe uitspraken zijn welkom | door Freek Dijkstra.