NS uitspraken
Inhoud | Uitspraken | Anekdotes | Verhalen | Moppen

Omroephumor in de trein

Rail Tender

Dit is een overzicht van daadwerkelijke uitspraken van conducteurs, machinisten en omroepers bij de NS. Ik heb de uitspraken gekregen van mensen die in de trein zaten, of degenen die ze zelf omgeroepen hebben. Nieuwe uitspraken zijn hartelijk welkom.

Er worden redelijk wat NS-termen gebruikt. Als je weet dat een HC een (hoofd)conducteur is en een meester of mcn een machinist kom je al ver. Voor de rest worden voor een aantal plaatsnamen de telegraafverkortingen gebruikt (b.v. Ut voor Utrecht Centraal en Amf voor Amersfoort).

Inhoud

De uitspraken zijn uitgesplitst in de volgende onderwerpen:

 1. Communicatie conducteur met meester
 2. Passagierende Machinisten
 3. Controle
 4. Vertraging
 5. Calamiteiten
 6. Rail Tender
 7. Vertrek
 8. Volgende station
 9. Plaatsen
 10. Overstappen
 11. Eindpunt
 12. Bagage
 13. Stationsomroep
 14. Diversen
 15. Rijmen
 16. Taalgrappen
 17. Buitenland

Daarnaast zijn er nog Anekdotes, Verhalen en Moppen te lezen.

Rail Tender

"In deze trein is Rail Tenderservice. Vandaag is er in de aanbieding: koffie met een Luikse wafel voor f5,25. (Pauze) Trouwens, ik heb nog maar één Luikse wafel."

Over de intercom werd omgeroepen dat er Rail Tender service aanwezig was in deze IC van Utrecht naar Apeldoorn.
En dan na een korte pauze verder: "Tijdens deze rit zal de Rail Tender van voren en weer naar achteren door de trein hobbelen en worden voortgeduwd door een zoogdier. Gelieve het zoogdier niet te voeren!"

Omroep van de Rail Tender: "Dit is de steward. Welkom aan boord van dit toestel."

In een overvolle IC Nijmegen-Den Helder, even na Utrecht CS. "Aan boord van het achterste rijtuig met het nummer 8427 is railcatering aanwezig, de aanbieding ... en zal straks lang u komen."
Enkele minuten later: "Wegens de grote drukte is het niet mogelijk bij u langs te komen. Heeft u toch honger dan nodig ik u uit een hapje mee te eten bovenin het achterste rijtuig."

In Amersfoort wilde ik een bakkie koffie hebben. Komt er een "Railman" met zo'n koffietank op de rug, die we ook wel een "Railslurf" noemen.
Er was ook een aardig vrouwtje met een Rail Tender, dus vraag ik: "Wie heeft de lekkerste?" Zegt die Railslurf: "Ik ben de lekkerste" (Hij was homo, heel duidelijk te zien ook!)

En dan heb je nog de koffieman. Die ene die sloo slisssst: "Koffffie of ietssss frisssss, een sinasssss, dasss twee vijffffffentwintigggggg"

In de middagspits tussen Amsterdam en Utrecht. Door een seinstoring bij Abcoude worden de IC's van de series 800 en 900 (Haarlem - Eindhoven en Haarlem - Maastricht) omgeleid via Hilversum, en vervallen de IC's 3500 (Amsterdam - Eindhoven). In de resterende Intercity uit de serie 3000, Den Helder - Nijmegen, staan, na vertrek uit Duivendrecht, ongeveer drie personen per vierkante meter gangpad. Dan volgt de mededeling: "In deze trein is Rail Tenderservice aanwezig. De aanbieding van de week lijkt me niet van belang omdat ik door de drukte niet naar u toe kan komen. Ik wens u een goede reis."

IC Brussel Zuid - Amsterdam CS (tussen Rotterdam en Den Haag), roept de Rail Tender om: "Dames en Heren, op deze trein is Rail Tender services, als ik zo bij u langs kom kunt u terecht voor Koffie, thee, gekoelde dranken, belegde broodjes, diverse versnaperingen, etc., etc. " (hij noemde het gehele assortiment), "en vandaag kunt u genieten van onze speciale aanbieding <die en die>, voor slechts fl.5,25. En we wensen u nog een prettige reis." (De Rail Tender is ongeveer 5 minuten aan het woord geweest)
HC (2 tellen later): "Rail Tender? Heeft u ook gevulde koeken?"

Rail Tender om 08.05 uur 's morgens: "Dames en Heren, als ik zo bij u langs kom kunt u terecht voor Koffie, thee, gekoelde frisdranken, diverse alcoholische dranken, ..."
Tja, je moet er rond deze tijd maar trek in hebben!

De Rail Tender in de trein Deventer-Utrecht roept om: "... en als speciale aanbieding hebben wij vandaag voor u de volkskrant en een rol pepermunt. Tevens kan ik u mededelen, dat de pepermunt uitverkocht is."
Komt de Rail Tender onze coupé binnen, roept iedereen: "Heeft u voor mij één Volkskrant en een rol pepermunt?"

Omroep over de intercom: "Dames en heren, de koffie is op!"

December 1998, de Rail Tender: "Deze week een kop thee of koffie met een plakje kersencake voor 4,75". De jongen van de railcatering was klaar met omroepen en wenste de reizigers (natuurlijk) een prettige reis. Nog geen 2 minuten later hoor je door de luidsprekers: "Mededeling van de machinist: de kersencake smaakt heerlijk!".

Ik zit met een paar kameraden in een op ons na leeg treinstel. Wij zitten aan het eind en halverwege ligt een leeg achtergelaten blikje. De conducteur komt binnen, en we horen hem naderen. Opeens een knal en vliegt het blikje langs onze hoofden. "De catering is er" roept de conducteur.

"Dames en Heren, welkom in deze volle intercity naar Amsterdam. Aan boord van deze trein is een Rail Tender aanwezig die bij u langskomt. Wilt u daarom zo vriendelijk zijn om koffers, tassen en rondslingerende ledematen uit het gangpad te verwijderen?"

In de trein van Rotterdam CS naar Utrecht CS op donderdag avond was een railtender aanwezig. "Goedenavond dames en heren. Aan boord van deze trein is weer een travelcatering aanwezig, met vandaag in de aanbieding koffie met space cake voor fl. 4,50."
Uiteindelijk bleek het toch maar om een Space koek te gaan.

Cateraar: "Als speciale aanbieding hebben we vandaag een space cake en een gekoelde drank voor vier gulden."
Stem over de intercom: "Doe maar twee space cakes en een biertje."
Cateraar: "Dommelsch of Hertog Jan?"
"Hertog."

In de intercity roept de railtender op een homo-toon om: "Goedemiddag dames en heren, jongens en meisjes. Mijn naam is Frans en ik ben uw railtender voor vandaag. De aanbieding van vandaag is een kop koffie met gevulde koek voor fl. 4,50. verder heb ik nog voor uw diverse frisdranken waarbij u kunt denken aan cola, sinas, 7up, jus d'orange, enz. enz. ..." (ongeveer een kwartiertje later) "... Dan wens ik u een prettige reis en tot ziens." (klik)
(klik) Een andere stem: "Frans, hier is de hoofdconducteur. Vanwege de drukte lijkt het me nuttiger als je op je plaats blijf. Er door komen lukt toch niet."
... Gelach uit alle coupé's ...

Rail tender op IC van Amsterdam naar Utrecht tegen een jongen van ongeveer 12 jaar oud met zijn ouders: "Als ik jou was zou ik maar hard je best doen op school, anders sta je als je later groot bent ook achter zo'n karretje."
Er zullen niet veel rail tenders zijn die zoveel lol in hun werk hebben als deze man.

Rail tender in de trein van Utrecht naar Leeuwarden begon zijn verhaal: "Goedemiddag dames, heren, jongens, meisjes en alle mee gebrachte huisdieren. ..."

De IC van 07.24 uit Arnhem: "Goedemorgen dames en heren, ik heb voor u heerlijke warme dranken van Albron Travel Catering zodat u weer wat kunt opwarmen van het koude weer buiten. Verder heb ik heel veel andere versnaperingen. U vraagt en ik doe alles voor u! ... (na enkele ogenblikken stilte) ... tot op zekere hoogte!"

HC die na zijn gebruikelijke omroepbericht uitgebreid in ging op de kwaliteiten van de railtender: "Hij, nee het is een zij, heeft diverse zaken bij zich die uw reis ook voor de inwendige kant van de mens sterk kunnen veraangenamen."

Noodkreet van de Railtender. Gehoord in de Intercity (pardon, Internationale Sneltrein) Brussel-Amsterdam (met zwaar Vlaams accent): "Conducteur, kunt ge even naar achteren komen, m'n karreke zit vast!"

Andere pagina's

Zie ook de andere pagina's voor meer uitspraken, verhalen en moppen.

<- Uitspraken: Calamiteiten | Uitspraken: Vertrek ->


Nieuwe uitspraken zijn welkom | door Freek Dijkstra.