NS uitspraken
Inhoud | Uitspraken | Anekdotes | Verhalen | Moppen

Humor in en om de trein

Dienstregeling 355

Dit zijn daadwerkelijk gebeurde verhalen die met het openbaar vervoer te maken hebben. Dit zijn relatief lange bijdragen. Nieuwe verhalen zijn hartelijk welkom.

Inhoud

De verhalen zijn uitgesplitst in de volgende onderwerpen:

  1. Buslijn
  2. De groene streep
  3. Interliner
  4. Dienstregeling 355
  5. Spooktrein
  6. Treinsleutels
  7. Pornoblad
  8. Noodrem
  9. Dat pak trekken we later wel uit
  10. Commute by Train

Als laatste een kort dankwoord.

Daarnaast zijn er nog Uitspraken, Anekdotes en Moppen te lezen.

Dienstregeling 355

door Bart Peters

Zoals wellicht bekend bestond het er in 1995 nog niet zo'n mooi Interlinerboekje met daarin alle tijden van alle routes. De klant moest het doen met losse foldertjes voor de tijden, en (zo die er al waren) ook nog eens aparte foldertjes met daarin een kaartje met de te rijden route. Ik maakte de kapitale fout om, gewapend met OV-kaart, op eigen kracht te proberen van elke route beide folders te bemachtigen. Om zeker te zijn van een actueel exemplaar probeerde ik het zoveel mogelijk bij de betreffende busstations zelf te bemachtigen. Jaja, dat had ik beter niet kunnen doen...

Zo was ik laatst in Utrecht om de dienstregelingen naar Dordrecht, Oosterhout, Breda en Wijk bij Duurstede te pakken zien te krijgen.

Weggestopt bij de roltrap zit het Midnet-hokje (het is altijd zo'n vaag hokje, nooit eens een representatief verkooppunt, waarom toch!?!) met een mooie folderstand. Hmm, 400, 401, 345, hé de dienstregeling naar Dordrecht mist, eens vragen bij het loket...

"Goedemorgen, heeft u ook de dienstregeling van de Interliner naar Dordrecht?"
"Gromgromgrauw! Kijken bij halte!"

Bemoedigend knik ik de lokettist toe en bedank hem voor deze uitgebreide informatie. Misschien heeft de Spoorwinkel nog wel een exemplaar liggen, dus terug het station in.

"Goedemorgen, heeft u nog een dienstregeling van Interliner 388 naar Dordrecht?"

Zoekt even "Nee, helaas niet meer meneer. Half september gaat namelijk de nieuwe dienstregeling op die lijn in, dus er worden momenteel geen exemplaren meer gedrukt en we zijn inmiddels helaas door al onze oude heen. In september hebben we wel weer de nieuwe dienstregeling. Maar ik heb hier nog wel de oude dienstregeling ter inzage als u daar iets aan heeft."

Ik was zo ontroerd door zoveel vriendelijkheid en behulpzaamheid dat ik de schat helemaal vergat te vragen of dat boekje (waar kennelijk alle dienstregelingen in stonden) ook voor particulieren te koop was. Zal wel niet.

Maar het toppunt was wel het geval bij de NZH in Alkmaar. Het begint al goed: de vertrektijden hangen buiten zodat klanten met lastige vragen daarnaar verwezen kunnen worden. Ik waag mij naar binnen...

Het kantoortje bestaat uit 2 loketten tegenover de deur, links een folderwand en nog wat rekjes bij de loketten met gedeeltelijk dezelfde folders. Ik loop eerst naar de rekjes toe, op zoek naar materiaal over lijntje 350, 351 en 355.

De dienstregeling van 350 en 351 is makkelijk gevonden, deze zijn gecombineerd in een dubbeldik exemplaar waarvan er maar liefst 3 stapels liggen. Eens kijken, zit ...

"JA?" komt er uit het loket.
"Eh nee bedankt, ik kijk alleen deze folders door" stamel ik betrapt.
"OH. Goed." is het antwoord.

...lijn 355 er ook tussen? Nee, het zijn allemaal dienstregelingen van lijn 350/351. Wel een routeboekje van 350/351 en een folder over de Interliner-taxi, da's ook wel handig voor later. Even bij de folderwand kijken dan maar. Hmm, wel het routeboekje van lijn 355 (zonder tijden erin), maar geen dienstregeling erbij.

Speur speur Ach, daar bij het gesloten loket ligt wel een heel stapeltje dienstregelingen van lijn 355. Aan de verkeerde kant van het glas weliswaar, maar ik vraag de lokettiste gewoon om een exemplaar en die zal ze me zeker wel willen geven. Ja toch? Vast wel! Ik loop dus naar het loket en ga in de (korte) rij staan.

"Goedemorgen, heeft u voor mij misschien de dienstregeling van Interliner 355?"
"Die zit daar tussen." wijst ze naar het rekje met drie stapeltjes 350/351 dienstregelingen en een vierde met routeboekjes.

Voor de zekerheid kijk ik de stapeltjes nog eens goed door, 3 stapeltjes 350/ 351 en geen enkele 355 is tenslotte ook verdacht. Maar dit had ik al eerder gedaan en naar blijkt ook grondig genoeg.

"Uh nee, die zijn van lijn 350/351, ik zoek de dienstregeling van lijn 355."
"Nee, binnenin, u moet hem openvouwen!" zegt ze nogal gepikeerd.

Zou de gecombineerde 350/351-folder nog een verrassing in petto hebben? Ik had hem toch goed doorgekeken? Ik vouw het blad nog eens open, maar nee hoor, alleen lijntje 350 en 351 staan erin.

"Lijn 355 staat hier niet in hoor, dit is alleen lijn 350/351."
"Hij zit in dat boekje."
"Dat is het routeboekje van lijn 355, maar daar staan de vertrektijden niet in. Maar ik zag daar bij het ander loket de dienstregeling die ik zoek wel liggen."

Ze luistert niet, maar wijst naar de folderwand.

"Daar ligt hij, op de derde plank"
(mijn hand gaat al naar het enige stapeltje dienstregelingen wat er ligt; allemaal van lijn 350/351 natuurlijk)
"De Derde plank!"
(oeps, mijn fout)
"... daar rechts."

Mijn hand is nu tot stilstand gekomen bij het routeboekje van lijn 355. Ik pak het op en kijk het voor de vijfde keer door. Mooie plaatjes. Mooie foto's. Mooie kaartjes. En geen tijden.

Het zweet breekt me uit. Is dit Bananasplit? De Twilight-Zone? Ik zie hoe een paarse arreslee getrokken door 8 zeehonden door de straat glijdt. Op de hoek van het pleintje verkoopt Pipo de Clown nasiballen gebakken in kaarsvet. Wordt ik nu gek? Wanhopig kijk ik naar het loket maar de lokettiste is al weggelopen en staat met haar rug naar mij gekeerd met iemand te praten.

Ik twijfel, maar ga toch terug naar het loket. Tenslotte ben ik niet helemaal uit Hengelo hier naar toe gekomen om het op een halve meter van het doel, slechts gescheiden door een glasplaat en onwillige lokettiste, op te geven! Een minuut of twee wacht ik daar, tot de medusa terugkomt. Haar blik voorspelt niet veel goeds; ik zet mijn beste grimlach op.

"Dit is het routeboekje van lijn 355, maar er staan geen tijden in. Ik zoek de dienstregeling van lijn 355, die daar bij het andere loket ligt."
"Hij zit er wel in, u moet hem openvouwen!"
"Nee, hij zit er niet in, kijkt u maar"

Zorgvuldig blader ik het routeboekje door, er op lettend dat de lokettiste goed zicht heeft op elke bladzijde die ik omsla.

"Hij zit bij die andere dienstregeling."
"Nee, dit is alleen de dienstregeling van lijn 350/351", herhaal ik de procedure met dit blaadje.
"Ik wil graag de dienstregeling van lijn 355"
"Dan hebben we die niet" (Aaaaaaaaaarrrrrrrrgggggghhhhhh!!!!!)
"Jawel, die heeft u wel, er ligt een hele stapel bij het andere loket!"

Ik wijs naar het andere loket, maar nog steeds geen reactie. Dus loop ik omstandig naar het andere loket, tik tegen de ruit en wijs naar de stapel.

"Dit is de dienstregeling die ik zoek, lijn 355!"

Ze is verslagen en ze weet het. Ze kan nu niet nog langer weigeren mij een exemplaar van de maagdelijke stapel te overhandigen zonder het allerlaatste restje klant-vriendelijkheid te verliezen. Langzaam staat ze op en opent een luikje...

(Luikje?! Waarom gebruikt ze het draaiplateau niet? Oh-god-nu-ben-ik-te-ver-gegaan- een-harige-arm-pakt-mij-beet- en-trekt-mijn-volle-1.90m-90kg- door-het-luik- ze-spuugt-me-in-mijn-gezicht- en-schreeuwt- ik-hoef-deze-shit-niet-van-jullie-reizigers-te-pikken-hoor-je!?!?)

...en reikt een dienstregeling van Interliner 355 aan. "Ze liggen gewoon daar op de plank, ik weet zeker dat ik ze vanmorgen nog erin heb gevouwen" bijt ze me verwijtend toe, en knalt het luikje dicht.

Zucht... misschien moet ik me toch maar niet buiten de rails wagen...

Dankwoord

Speciale dank aan Bart Peters voor deze lange bijdrage, oorspronkelijk gepost op de NS-Discussies e-mail lijst. Het copyright van dit verhaal berust volledig bij hem. Zie voor het volledige dankwoord de lijst met namen bij het dankwoord.


Zie ook de andere pagina's voor meer uitspraken, anekdotes en moppen.

<- Verhalen: Interliner | Verhalen: Spooktrein ->


Nieuwe uitspraken zijn welkom | door Freek Dijkstra.